Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falco Tribute Band a jeho vystoupení na Sázavafestu

5. 8. 2013

Falco Tribute Band a jeho vystoupení na Sázavafestu

 

Příjezd FTB a nečekané setkání na nečekaném místě

 

Okolo 18:30 jsem od pořadatelů dostal informaci, že Falco Tribute Band konečně dorazil. Domluvený rozhovor s focením tak byl upřesněn na 19:30. Zájem o interview s FTB měla už jen MTV, takže do přidělených 15 minut by se mělo vše v pohodě vejít.

 

Poslední příprava, tedy kontrola připravenosti diktafonu a foťáku, drobná svačina a hurá se převléct! Dnem znavené zelené triko je třeba vyměnit za Falca! Na scénu přichází vzácné černé Falcotriko s bílým potiskem FALCO 50 @ U4 LIVE a na něj odznak FALCO 50, to vše z Falcoakce k Falcovým padesátinám z února 2007. Ještě si odskočit a budu připraven. V tom však do úzké chodbičky vedoucí z nedalekého záchodu k PRESS centru vkročila vysoká postava s brýlemi. Je to on! Peter Paul Skrepek, Falcův kytarista! Hezky jsme se na sebe usmáli a kytaristovy oči sjely pohledem na mé Falcotriko. A usmál se ještě víc :-)

 

Nutno zmínit, že účinkující měli šatny ve stejném patře, jako bylo PRESS centrum. Rozdíl byl v tom, že na levé straně od schodiště byly VIP šatny a na pravé zázemí pro novináře. Kapely asi neměly v levém křídle vlastní záchod, a tak jejich členové chodili k nám do křídla pravého. Nebo jen Peter Paul Skrepek nenašel ten správný záchod? :-) Nenutno se v tom dále hrabat, nicméně určitě by si Falcův kytarista zasloužil trošku hezčí záchod. Ten náš novinářský, řečeno jemně a noblesně, nebyl úplně VIP :-)

 

Falco Tribute Band poskytl FW rozhovor

 

Poprvé pro mě v sobotu nastal čas Č. V 19:30 byl čas na rozhovor a na nějakou tu fotku Falco Tribute Bandu. Rakouští borci přišli přesně. Nakonec se sešlo zájemců více než jen MTV a FW. První dostala prostor MTV, která krátký rozhovor zakončila zdravicí bandu pro diváky.

 

Pak přišel na řadu web FALCO, YOU ARE WONDERFUL! :-) Ještě než jsem stihnul zapnout diktafon a přejít k první otázce, dostal jsem od bandu pochvalu za pěkné triko ;-) Jako jediný jsem vedl rozhovor v němčině, ostatní sáhli k angličtině. Rozhovor vydáme v samostatném článku. Na závěr příjemného povídání jsem pořídil pár fotek a přiznám se, nedalo mi to a nechal jsem se vyfotit s bandem taky :-)

 

Po mě si ještě pro pár slov přišly místní noviny, celé posezení s FTB tak trvalo oproti plánu krásných 25 minut. Na závěr jsem předal členům ještě vizitky FW webu, načež jsme si s Martinem Böhmem, zpěvákem skupiny, zanotovali něco málo ze songu America. Pak jsme si pořádně plácli rukou a sympatičtí rakouští mistři se odebrali na poslední přípravu před vystoupením.

 

Příprava na pódiu

 

Falco Tribute Band měl začít hrát v 21:00 na MTV Stage. Už krátce před 20:30 jsem obsadil krásné místo hned v první řadě u zábradlí pod pódiem. Kapelu jsem tak měl jako na dlani :-) V té době hrála na Gambrinus Stage skupina Sto zvířat, čili moc lidí zatím na „místě činu“ nebylo. Muzikanti i různí pomocníci připravovali MTV Stage na první koncert Falco Tribute Bandu mimo Rakousko.

 

Zpěvák Martin Böhm zkoušel mikrofon a když mě téměř osamoceného spatřil opřeného o zábradlí pod pódiem, opět došlo na text z písničky America. Při pasáži Falco, you are wonderful na mě hodil významný úsměv, častý to komunikační prostředek Falco Tribute Bandu, zdá se :-) Samozřejmě jsem se nechal vyfotit před pódiem. Fotící slečně se dokonce podařilo, že jednou zachytila za mnou i Falcova kytaristu :-)

 

Koncert měl drobné zpoždění a jeden pán po mé pravici tam byl zřejmě se svou vnučkou – ale možná dcerou, v dnešních poměrech těžko říct :-D Ale prostě s vcelku malou holkou. Podstatné je ale to, že už s ní chtěl jít domů. Holčička ale žadonila, aby směla slyšet aspoň nějakou písničku. Chlapík povolil a dobře udělal. O takové vystoupení ji přece nemůže připravit! Kdy zase bude mít možnost, aby něco takového viděla? Pak se šla celá kapela převléknout a koncert mohl v 21:15 začít. Podruhé pro mě v sobotu nastal čas Č.

 

Falco Tribute Band startuje svou show

 

Stejně jako Falco na den přesně před 22 lety řádil v Praze, předstoupil připravený Falco Tribute Band před české publikum. V řadách bandu původní členové Falcovy kapely: baskytarista Robert Pistracher a kytarista Peter Paul Skrepek. Dalšími členy jsou: zpěvák Martin Böhm, klávesák Barnabas Juhasz a bubeník Peter Barborik.

 

Na úvod moderátor kapelu drobně představil a poznamenal, že se můžeme těšit na nejstarší hity až po dobu Out of the Dark a Egoisty. Moderátor uvedl, že letošní Sázavafest je poctou Falcovi a Falco Tribute Band je jednou z ozdob festivalu. Poté vyzval publikum, aby se mistrovi aspoň na tři sekundy poklonilo. Tak se také stalo :-) Bohužel technika při koncertu trošku zklamala a na plátno nemohli promítat Falca. Ale na jeho hlas došlo ;-)

 

Písničky, které během vystoupení zazněly, a můj drobný komentář k nim:

 

Auf der Flucht: Dost netradičně jako první písnička, nicméně vcelku slušně zahraná a zazpívaná. Jen většinové české publikum ji asi moc nezná. Nikdo v okolí se ke mně ve zpívání nepřidal :-D Dávám 7 bodů z 10.

 

Wiener Blut: Falco zase tolik Wiener Blut na koncertech nehrával, takže LIVE Wiener Blutu vždy potěší, stalo se tak i tentokrát. Dávám 8 bodů.

 

Der Kommissar: První pecka, kterou znalo pořádně i publikum na Sázavafestu. To vše v pěkném provedení a s prvními pokusy zapojit publikum. Začátek ale dosti netradiční. Zdálo se, že bude znít The Sound of Musik. Po začátku ale přešli ke Kommissarovi. Dávám 8 bodů.

 

Nachtflug: Došlo i na mého miláčka, čímž si samozřejmě šplhli :-) O to víc, že se jim velice povedl. Nesmírně jsem si ho vychutnal. Trošku si pohráli také s bouřkou. Ale můj křik „Ausfall“ situaci z Donauinselu nepřinesl :-D Jen se Martin Böhm drobně zmýlil, když song uváděl a vzpomínal na slavný Donauinselfest a výpadek proudu vlivem bouřky. Uvedl totiž rok 1992. Tak doufám, že má základní znalost a že si jen spletl číslo, jelikož mluvil anglicky ;-) Tak příště 1993, dííík :-) I přes drobný omyl v úvodu dávám za provedení plných 10 bodů.

 

Vienna Calling: Další Falcova pecka v hezkém podání. Kytarista Skrepek opět perlil. Publikum se aktivně zapojilo. Dávám 9 bodů.

 

Emotional: Tahle se podle mě bohužel moc nepovedla. Nějak mi to vůbec nesedělo, Böhm hodně vynechával text a krásné Falcovo „ůůůůů“ prostě chybělo. Měli zahrát něco jiného, třeba Zuviel Hitze. Dávám 3 body.

 

Ganz Wien: Falcova pecka, u nás ale nepříliš známá, publikum moc neoslovila. Hezká Böhmova gestikulace ve stylu Falca. Dávám 7 bodů.

 

Junge Römer: Pěkně odezpívané, jen trošku zlepšit klávesy, Juhasz na Thomase Rabitsche ještě nemá :-) Taky pěkná italština. Dávám 6 bodů.

 

Jeanny: Tady se chytlo i většinové české publikum. A na otázku, zda se jednalo o mord, jsem nemohl jinak, než že jsem křičel „YES“. Objevily se i nějaké ty zapalovače. Nechyběl ani hlas Falca. Dávám 9 bodů.

 

Rock me Amadeus: Böhm před začátkem Amadea poukázal na rozdíl mezi Rakouskem a Německem. Ano, správně, Falco byl Rakušan a získal první místo v americké hitparádě s německy zpívanou písničkou, což se Němcům nepodařilo. Amadeus jak má být, včetně „Baby, Baby, do, do you rock me“. Dávám 9 bodů.

 

Po písničce Rock me Amadeus se kapela pomalu vytratila, nicméně publikum povzbuzovalo a chtělo přídavek. Falco Tribute Band se vrátil a jako mnohdy Falco zahrál song

 

Helden von heute: Falcova klasická „Zugabe“ na závěr. Leč ouha. V naší zemi píseň nepříliš známá. Všichni čekali Out of the Dark. Taky byste chtěli? Bohužel. Chybička se vloudila.. Dávám 8 bodů.

 

Většinové české publikum mohlo jen stěží docenit kvalitní provedení posledního kousku. Po Helden von heute kapela asi v 22:15 opravdu odešla a nepomohlo ani moje „Zugabe“. Chlapík vedle mě křičel „noch einmal“ – ještě jednou. Ať už myslel tohle nebo „ještě jednu“ – nic už se nekonalo. Všichni v první řadě jsme mluvili o tom, kde je Out of the Dark? Spolu s Jeanny u nás asi nejznámější písničky, které do vysílání často zařazují i tzv. média veřejné služby. Na Dark ani Egoistu tedy nedošlo, moderátor v úvodu dal plané naděje. Přitom Dark bořil i české hitparády.

 

Celkové hodnocení koncertu zprůměrováno na 76 %. Jako TOP Nachtflug, jako FLOP Emotional.

 

Přehmaty: Donauinsel s výpadkem proudu při Nachtflugu 1992, nezahrání Out of the Dark. Falco Tribute Band mohl trochu přihlédnout k tomu, že hraje v České republice a ten „Darčík“ tam prostě hodit :-) Že já jim to na té tiskovce nezdůraznil! Prostě jsem si vůbec nepřipouštěl, že by Dark nezahráli..

 

Příhoda po koncertu: Jak jsme tak všichni byli smutní z toho, že nezařadili Out of the Dark, dal jsem se do řeči se skupinkou fanoušků. Falca měli rádi, tak jsem jim dal také jednu vizitku FW webu. Líbilo se jim moje Falcotriko a měli o něj zájem. Tak jsem jim povyprávěl, z jaké akce triko je, že na Falcových padesátinách ve Vídni byla komplet Falcova originální kapela a hráli hromadu písniček přes dvě hodiny. Triko se líbilo konkrétně jedné z dam, ale takovou vzácnost nemůžu prostě jen tak věnovat :-D Navíc bych šel nahoře bez, jen tak s fotopassem na krku.. Jeden z chlapíků nabídl ze srandy 50 000, ale to se zase nelíbilo té dámě.. Když už jsme se rozloučili, zaslechl jsem, jak říká, že to triko chtěla pro něj. Tohle jsem asi slyšet neměl, nicméně ani tak z pozice dámy neuspěla. Bohužel, a to platí pro všechny dámy, oči mám pro Falca fakt hodně.. :-D

 

Tolik veselá příhoda na závěr, Sázavafest byl super, jen by chtělo na nebi příště trochu stupňů ubrat. Falco Tribute Band se mi taky líbil a doporučuji ;-) Tak zase někdy příště na Falcoakci! Do té doby, třeba i s Vámi, na Falcanou ;-)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vcelku good koncert

Peťan Dvořák,12. 9. 2013 10:36

Byl sem tam a good. Sice tam fakt bylo horko, ale celej fesťák v pohodě a večer už bylo akorát. Ale nemluvil sem s nima teda. Na Falka samozřejmě nemaj, ale jako vzpomínka na něj good. Sem rád že sem tam byl. Falka mam už rád hodně let je to třída :)

Nádhera

Europa,10. 8. 2013 19:24

Teeeda já koukám,vůbec jsem netušila,že jsi s nimi měl rozhovor :-) To je tedy překvápko! Neskutečně jsem nadšená a těším se až o tom napíšeš samostatný článek. To je asi nejlepší zážitek udělat rozhovor s Falco bandem,ne? :-))

Re: Nádhera

Josef Falkenflug,23. 8. 2013 11:00

Ano, je to tak, rozhovor bude :-) Byla to i sranda :-D A samozřejmě super zážitek, také focení. Občas položili zajímavou otázku i jiní kolegové novináři, tak to k tomu přidám ;-)