Jdi na obsah Jdi na menu
 


Falcoparty V.I.P. Falcofanoušků v Berlíně, Part I

4. 3. 2010

Falcoparty V.I.P. Falcofanoušků v Berlíně, Part I

 

 

 

 

Plánování letošní únorové Falcovýpravy

 

 

 

Tak jako každý rok jsem měl také letos v plánu vyrazit na nějakou významnou zahraniční Falcoakci. Na různých drobných Falcosrazech v České republice jsem horlivě o návštěvě zahraniční Falcoakce debatoval s dalšími Falcofanoušky, zejména s Isoldou, Heldenem a Mirkem ze severních Čech.

 

 

 

Nabízela se řada akcí ve Vídni, jak psal Helden ve svém příspěvku „Falcoakce v únoru 2010“. Postupným sítem nám bohužel z různých důvodů žádná z nabízených Falcoakcí plně nevyhovovala. Už to vypadalo, že letos nikdo z nás, opravdových českých Falcových fanoušků, nikam pořádně nevyrazí. Nakonec ale vše dobře dopadlo a tak jako každý únor již od roku 2003, tak i letos český zástupce na významné zahraniční Falcoakci nechyběl ;-) Na poslední chvíli, opravdu last minute, jsem se rozhodl využít pozvánku a vyrazit na soukromou V.I.P. Falcoparty v Berlíně, která se konala u příležitosti desetiletého založení Falcofanclubu Berlin a byla určena V.I.P. Falcofanouškům. Start akce byl naplánován na sobotu 20.02.2010 v 18:00, vstup od 17:30. A tak jsem se jako jediný zástupce České republiky vydal na dlouhou cestu do Berlína.

 

 

 

Příprava na Berlín

 

 

 

 

Během několika dnů jsem musel zjistit veškeré detaily spojené s dopravou a působením v Berlíně. V Německu jsem byl naposled v létě s Heldenem v Regensburgu, ale v Berlíně už jsem nebyl dlouhých 8 let. Vyrazil jsem do knihovny pro mapu, ale vydání z roku 1989 a názvy jako Ho-Chi-Minh Strasse už k použití nebyly ;-) Ta správná byla z roku 2006, i když už v ní také chybí dost podstatných věcí. Ale orientovat už se podle ní dalo.

 

 

 

Původně jsem plánoval jet autobusem, ale když jsem jel sám, tak jsem se nakonec rozhodl vyrazit tradičně vlakem. Pečlivě jsem se seznámil s různými druhy jízdenek a zpáteční cestu do Berlína jsem si vychutnal pomocí 4 jízdenek. Inu, proč ne, vyšlo to levněji, čili zbyde víc třeba na nějaký chutný berlínský drink ;-) Plán byl následující: vlakem v sobotu ráno do Berlína, večer na Falcoparty a hned v neděli ráno zpět vlakem. Čili tradičně na otočku. Možná se to zdá náročné, ale měl jsem natrénováno sledováním olympiády ;-) Nakonec jsem obětoval i zápas našich hokejistů s Lotyšskem, který se odehrál v noci na sobotu. Ještě jsem uvažoval o letadlu, trvá to přeci jen hodinu, ale cenová relace nebyla právě vyhovující :-D

 

 

 

Vypracoval jsem si také plán, jak budu po Berlíně cestovat metrem, nakonec ho ale nebylo třeba, všude jsem chodil pěšky. O tom ale později. Do batohu jsem sbalil tradiční výbavu (jídlo, pití, mapu, eura apod.), letos mi ale dělal navíc společnost tubus na plakáty. V něm jsem měl připravenou českou verzi plakátu k filmu o Falcovi. Byl jsem totiž domluven se zástupci berlínského Falcofanclubu, že ho s nimi na Falcoparty vyměním za německou verzi.

 

 

 

Cesta do Berlína

 

 

 

 

Sobotní ráno bylo příjemné, čekala mě cesta za Falcem, tentokrát až do Berlína. První foto z výpravy jsem pořídil nadšeně již v tramvaji po sedmé hodině ranní a poté jsem vyrazil vlakem EC 378 Carl Maria von Weber směr Stralsund, který se osvědčil také při cestě na sraz s Mirkem v Ústí nad Labem v prosinci 2009 či při návratu z loňské výpravy do Vídně. Tentokrát jsem si ale cestu značně prodloužil. Vlak EC 378 z Vídně měl tradiční ČD-zpoždění, ale nebylo to nijak dramatické. Prázdné kupé mi nebylo přáno, ale 2 slečny byly pohodovými spolucestujícími. Dráhy svým cestujícím připravily nepříjemné překvapení až v Libni. Neplánovaně jsme tam zastavili a nic. Vlakové hlášení nám oznámilo poruchu na lokomotivě a 15 minut čekání. Jak jsem postřehl, slečny nebyly pravidelnými zákazníky ČD, a proto byly značně rozrušeny. Tak jsem je obeznámil s nastalou situací, že to je při cestování vlakem vcelku běžné a že to bude na dlouho ;-) Obě tedy nakvašeně vystoupily už v Libni a já čekal dál. Nakonec jsme se posunuli na hlavní nádraží, kde jsme opět čekali a čekali…

 

 

 

Při odjezdu z Prahy jsme měli už krásných 35 minut zpoždění. Z Prahy jsem měl v kupé opět 2 spolucestující, tentokrát pány, ale připadal jsem si spíš jako někde mezi Vietnamem a Čínou ;-) Multikulturní jízda do Berlína začala.

 

 

 

V průběhu cesty do Prahy jsem si četl knížku, ale z Prahy jsem již sáhl k Falcovi ve sluchátkách, protože pánové se překonávali v hlasitém chrápání ;-) Falco je samozřejmě přehlušil a náš EC dorazil do Berlína 30 minut zpožděn, tedy asi 10 minut před 16:00. Jeden ze spolucestujících byl zpožděním natolik dezorientován, že chudák chtěl vystoupit už na Berlin-S üdkreuz, tak jsem mu musel poradit, že na Hbf musí ještě 5 minut počkat ;-)

 

Obrazek

Obchody na Berlin Hauptbahnhof

Berlin Hauptbahnhof je reprezentativní nádraží, když ho srovnám s pražským či brněnskou příšerkou, je mi moc smutno. Berlín Hbf je několikapatrová moderní čistá budova s obchody, lavičkami, odpadkovými koši, policií… Teď je ale čas na procházku po Berlíně, nádraží si užiju dost zajisté zítra ráno.

 

Procházka po Berlíně

 

 

 

 

Také pěší putování berlínskými uličkami jsem měl důkladně naplánované. Avšak realita bývá občas trochu jiná, natož pak v místě dosti neznámém ;-) Plán byl následující: motat se uličkami směrem k hospůdce s Falcoparty, prohlédnout si přitom významné objekty v centru Berlína, obhlédnout ZOO, vyfotit Theater des Westens a zaplout na Falcoparty.

 

 

 

Na počátku jsem byl rozhořčen ze zanedbaných chodníků, všude rozbředlý a kluzký sníh, spousta kamínků, hrůza, horší údržba než u nás! Byl jsem nemile překvapen a značně si zašpinil kalhoty. Možná i proto jsem nechtěně udělal kolečko okolo nádraží :-D Pak už jsem se začal orientovat spíše podle objektů než podle připraveného plánu putování ulicemi.

 

Obrazek

Bundestag

Překonal jsem tedy řeku, minul švýcarskou ambasádu a vyfotil Bundestag, poté i Branderburger Tor a vzpomínal jsem na podzim 2001, kdy jsem tu byl naposledy. Nutno dodat, že jsem si okolí příliš nevybavoval, už je to přece jen dávno. Od brány jsem se vydal po Strasse des 17. Juni na neplánovanou téměř dvoukilometrovou cestu po ní (původně jsem chtěl zabočit na Tiergartenstrasse). Ale co, alespoň jsem zblízka viděl Sigessäule. První větší pauzu jsem si dopřál na křižovatce u ambasády Saúdské Arábie. Poblíž byla čistá lavička a kolega hlad tahal za šňůrky. Vydatně jsem se posilnil, mezitím začalo padat šero, a pokračoval jsem dál.

Obrazek

Brandenburger Tor

Po chvíli jsem dorazil k akváriu berlínské ZOO, pěkné rybičky tam plují. Po letech jsem si také připomněl vstupní bránu do samotné ZOO, pořídil nějaké fotky a chvíli jsem strávil rovněž v obchodě pro turisty, alespoň nějaký ten pohled bych mohl přivézt domů. A nezůstalo jen u nich.

Obrazek

Rybky v akváriu

Obrazek

ZOO Aquarium vstup

Obrazek

Hlavní brána do ZOO Berlin

V 17:54 jsem se octl před Theater des Westens, z kterého pochází nahrávka DVD muzikálu Falco meets Amadeus. Sice už byla tma, ale i tak se fotky povedly. Byl jsem sice ve skluzu, ale tohle divadlo jsem si prostě musel dojít vyfotit ;-) Při odchodu od divadla jsem u něj zapomněl tubus s plakátem, ale včas jsem si vzpomněl a vrátil se pro něj. Těžko říct, kdyby se to přihodilo v naší zemi, jestli bych ještě tubus někdy spatřil :-D Pak už následoval přesun k hospůdce, kde se konala očekávaná V.I.P. Falcoparty.

Obrazek

Theater des Westens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář