Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po stopách Falca v Grazu

22. 2. 2018

Po stopách Falca v Grazu

 

Falco zemřel před dvaceti lety, přesně 6. února, ve věku 41 let a stal se nesmrtelným. Všichni na Falca vzpomínají, a to jak v muzikálech, tak během různých společenských událostí. My jsme se vydali po jeho stopách v Grazu.

 

Hansu Hölzelovi alias Falcovi se Graz vždycky líbil. Nejen proto, že tam na diskotéce poznal Isabellu Vitkovic a zamiloval se. Falco se s Isabellou oženil v Las Vegas. Byl také dlouho milujícím tatínkem dcery Kathariny Biancy, která přišla na svět v roce 1986. Proto byl Falco v Grazu velmi často. Svazky uzavřené v Las Vegas, ať jsou jakkoliv romantické, obvykle dlouho nevydrží. Stejně tak šlo do háje i Falcovo manželství. Když se v roce 1993 po testu otcovství dozvěděl, že Katharina není jeho vlastní dcerou, dost ho to sebralo.

 

Hudební legenda tak měla na Graz opravdu hodně špatné vzpomínky. Falco ale přišel do Grazu už dřív také z jiného důvodu. Měl tam několik přátel a mnoho fanoušků.

 

Falco zaplnil 5. listopadu 1985 se svou kapelou Eishalle v Liebenau, tehdejší rockový chrám města, lépe řečeno betonový bunkr.

 

Falke, jak se také Falcovi říkalo, byl u nás později přinejmenším trochu v pozadí a další koncert plánovaný do Eishalle musel přesunout do menšího stánku Orpheum.

 

Ewald Pfleger, frontman Opusu, si vzpomíná na Falca v Grazu velmi dobře: „Falco měl šťávu. Vždyť Herwig (Rüdisser – zpěvák kapely Opus) a já jsme zpívali v pěveckém sboru refrén k jeho songu Junge Römer, když Falco tuhle písničku natáčel, proto už jsme ho dobře znali. Když poznáte Falca za takových okolností, tak vidíte, že je uvolněný, sympatický, přátelský, prostě Hansi. Jakmile se ale objeví kamery nebo fotoaparáty, promění se v superstar Falca a na mnohé působí nafoukaně a takřka arogantně. Ve skutečnosti ale takový nebyl. S Opusem jsme měli s Falcem mnohokrát co do činění. Při koncertu pod otevřeným nebem v roce 1985 na stadionu v Liebenau s námi zpíval Flying High a Amadea. Pak při koncertu k 20. výročí založení naší skupiny v roce 1993 s námi v Orpheu zpíval Flying High. O něco později jsme plánovali, že by u mě ve studiu mohl Falco nazpívat dvě naše písničky. K tomu ale nikdy nedošlo. Falco totiž dostal zprávu o své dceři a spálil za sebou v Grazu všechny mosty.“

 

falcos-spuren-in-graz.jpg

Článek Falcos Spuren in Graz vyšel 28. ledna 2018.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář